tirsdag den 15. marts 2011

Kunstavisens anmeldelse af Kunstbilledbog for børn - Den Gamle Skole

BOGANMELDELSER


Indbydende kunstbilledbog for børn

Af Preben Winther

Det er alt for sjældent at nye kunstbøger for børn kommer på markedet, hvilket man kan undre sig over. Man bør jo netop så tidligt som muligt præsentere de opvoksende piger og drenge for kunstens verden, og på den måde så frøene til en forhåbentlig livslang interesse og kilde til glæde hos dem. For slet ikke at tale om deres selvudvikling! Der bliver ikke satset voldsomt på vigtigheden af dette fra forlagenes side – men det spejler jo bare de seneste ændringer i folkeskoleloven med skandaløs nedprioritering af billedkunst og andre musiske, såkaldt ikke kompetencegivende, fag.
Nu er KUNSTBILLEDBOG FOR BØRN imidlertid dukket op på markedet og åbner for gode muligheder for at samle op på noget af det forsømte.

Teori og selvoplevelse
Bogen er absolut indbydende. Glade farver, fint format, godt layout – den pirrer nysgerrigheden. Samtidig virker dens udstyr, som om den snildt kan klare nogle sæsoners intensiv brug uden at blive slidt i stykker.
Den er overskuelig. Værkerne udfoldes inden for mindre afsnit, der knytter an til begreber som børnene kender, og som giver klar struktur på stoffet og god anledning til samtaler om både kunst og historie – f.eks. familien, ung og gammel, på landet og i byen, tid til leg, og mange flere.
Bogen bygger på idéen om børns umiddelbare interesse for billeder, og deres ærlige og uforbeholdne (og uimponerede) tilgang til dem.
For de mindste er der under billederne ganske få, enkle spørgsmål på hvert eneste opslag - lidt efter pegebogsprincip, og bagest kan den voksne finde udmærkede forslag til spørgsmål og emner til samtaler med større børn. Der opfordres også til at børnene selv prøver nogle af tingene af – tegn et selvportræt, lav en lerskulptur af en hest… osv. Det er glimrende måde at integrere noget teoretisk stof med en kropsligt baseret selvoplevelse.

Målgrupper
Man kunne dog ønske sig, at forfatteren havde forsynet bogen med en angivelse af den eller de aldersgruppe(r), den primært er tiltænkt. Specielt for den lærer og den skole, der overvejer at købe bogen i hele sæt. Det ville gøre valget nemmere.
Jeg har prøvet bogen af sammen med nogle 10-12-årige billedskoleelever, som har kendt mig i lang tid og tør give ærligt udtryk for deres oplevelser. De synes at bogen er spændende at snakke ud fra, selvom nogle af spørgsmålene - også dem i det bageste afsnit - forekommer dem lidt ’barnlige’. Beskæftigelsen med billederne gav også eleverne anledning til at snakke med mig om kunstmuseer, hvilket jeg slet ikke havde ventet. Det er udmærket, at bogen også på den led åbner op for samtaler om de etablerede kunstsamlinger og deres fremtræden.
Konklusionen er fra min side, at KUNSTBILLEDBOG FOR BØRN først og fremmest er for de 5-10-årige.

Smalt kunstnerudvalg
Forfatteren, Laura Beatrice Ricks, er født i England i 1961 og er magister i historie fra Oxford. Samtidig er hun grundlægger af Den Gamle Skole i Faaborg, angiveligt Danmarks ældste legetøjsbutik på internettet, og nu altså også bogforlag.

Udgivelsen er blevet til i samarbejde med Faaborg Museum for Fynsk Malerkunst i anledning af museets 100 års jubilæum sidste år. Bogen har gode gengivelser af over 80 værker af de såkaldte Fynbomalere - Johannes Larsen, Fritz og Anna Syberg, Peter Hansen, Jens Birkholm og mange flere. Men den viser udelukkende Fynbomalere. De vil da også altid være et godt afsæt for en indledende snak om kunst med børn, fordi deres værker befinder sig sådan lidt i det bløde felt, hvor de hverken er for ’underligt gammeldags’ eller ’uforståeligt moderne’.
Men omvendt er det også bogens svaghed, at den ikke breder viften mere ud, såvel tidsmæssigt som genremæssigt. Specielt ser jeg det som problematisk, hvis den forvaltes af en lærer (eller en forælder), der ikke er opmærksom på hvor smalt dens kunstnerudvalg i virkeligheden er, og hvor egenartet en periode de repræsenterer.

Man kan jo ønske, at Den Gamle Skole og forfatteren følger den forventede succes op med flere børnekunstbøger, der peger ud mod kunstverdenens fantastisk mange andre relevante værker, ismer og store kunstnere. Gerne med tydelig angivelse af målgruppe.
Jeg kunne da godt se for mig lignende bøger om impressionismens kunstnere, om dansk skulptur i det 20. århundrede, om malerne i sammenslutningen Corner gennem tiden, om COBRA, eller noget helt syvende – også gerne en bog med mange forskellige kunstnere. Det kunne blive starten på en længe savnet udgivelsesrække, og Laura Beatrice Ricks behøver jo ikke nødvendigvis selv skrive dem alle sammen.


Laura Beatrice Ricks: KUNSTBILLEDBOG FOR BØRN
A4-format, stift, solidt bind, godt papir. Gennemillustreret i farve
(og med komplet billedfortegnelse). 48 sider
Vejl. udsalgspris 149 kroner, men ved henvendelse til forlaget mulighed for rabat ved køb af et større antal eksemplarer
Udgivet af Den Gamle Skole, Faaborg

Ingen kommentarer: